fbpx

Ако тези стени можеха да говорят

Ако тези стени можеха да говорят
Забелязали ли сте някога, че има някои стаи, в които просто обичате да влизате, и други, които Ви намират за смущаващи? Без да осъзнаваме, цветовете влияят на настроенията ни и начина, по който функционираме. Интериорните дизайнери знаят това от години и го използват ежедневно в своята работа, но не е нужно да сте професионалист, за да научите как да използвате цветовете да работят във Ваша полза.
 
Начинът, по който реагираме на цвета, обикновено е на несъзнателно и почти инстинктивно ниво и тази реакция е изцяло наша. Може да обичате синия цвят, защото го намирате за успокояващ, докато друг може да открие, че същият цвят е обезпокоителен и малко смущаващ. Няма правилна или грешна реакция към даден цвят, но има научно подкрепени теории, които показват как използването на цвят влияе на настроенията ни.  
85339613aa458ea998319d185f9881c3
Опитайте този малък тест, за да видите дали можете да кажете кой цвят принадлежи към кой ефект:
 
1. синьо ……………………… A. енергия, жизненост, вълнение
2. оранжево …………………… Б. хармония и баланс
3. червено ……………………….. C. драматичен, чувствен, изтънчен
4. жълт ……………………. D. истина, спокойствие и хармония
5. зелен …………………….. E. интелект, използван за умствена стимулация
6. лилаво ……………………. F. социален и буен, топлина
7. черен …………………….. G. чистота, невинност и радост
8. бял …………………….. H. потискащо
9. розово ………………………. I. успокояващо и успокояващо 10. сиво …………………….. J. мощно, отстранено, плашещо
 
maxresdefault
Може да Ви е трудно да се опитате да разберете кое е кое, въпреки че някои са доста очевидни, защото отново реагираме на тях на подсъзнателно ниво. Ще Ви подскажем: розовото е успокояващо и е цветът на равновесието. Ето защо деликвентни деца и дори възрастни, настанени в розови килии, са имали по – малко изблици, когато е било тествано в щата Калифорния. Обратно, двойките се караха повече и бебетата плачеха повече в ярко жълта стая. Това са нещата, които трябва да имате предвид, когато боядисвате и декорирате дома си. Зеленото е спокоен цвят и ще Ви помогне да заспите, така че би било добър избор за спални. Може би жълто – бялата ви спалня изглеждаше красива на дневна светлина, но беше обезпокоителна, когато се опитвате да се отпуснете и да заспите. Помнянето на тези знания може да Ви помогне много, когато сте готови да пребоядисате.
 
Започнете с определяне за какво ще се използва стаята. Искате ли да използвате топли цветове, които стимулират активността, или топли цветове, които създават по -спокойно настроение?  
close up hand drawing furniture scaled 1
Цветовете не само подобряват атмосферата на помещението, но и визуално могат да променят размерите на помещението. Използването на топли цветове кара нещата като вратите да се открояват повече, а хладните цветове са склонни да се отдръпват или оттеглят. Трябва обаче да бъдете внимателни, тъй като има тънка граница между цвета, който е агресивен, и същия цвят, който е уютен. Обикновено разликата се крие в използваните тонове. Стените, подобно на нашите талии, изглеждат по -дълги и по -високи с вертикални ивици.
 
Знаете ли, че цветовете също могат да помогнат за регулиране на теглото? Използването на оранжевия цвят в настройките на вашето място или пейзажа стимулира апетита, докато виолетовият цвят го потиска. Казват, че по -тъмните нюанси забавят храненето ни, а по -ярките цветове ни карат да ядем по -бързо. Помислете за Макдоналдс. Те използват най – ярките от основните цветове.  
sciana z tv nowoczesne wykonczenie salon
Цветовете влияят на нашите настроения и чувства и дори могат да предизвикат физически реакции. Има изследвания, които показват, че плодовитостта се увеличава в синя стая (това може да работи за вас или против вас). Въпреки че температурата е същата, хората се чувстват по – хладни в синя стая и по – топли в червена стая. С всички изследвания и проучвания, направени върху нашите цветни личности и какви прогнозни ефекти на цвета трябва да има върху нас, трябва да помним, че цветът все още е много личен избор. Това, което работи за един, няма да работи за друг, така че при преустройството и получаването на „професионално“ мнение е важно да сте честни с тях. Няма значение каква комбинация работи върху тяхната палитра или в шоурума, тя трябва да работи за Вас. Направете всяка стая привлекателна, като използвате цветовете, които предизвикват това чувство у Вас. Заобиколете се с цветовете, които харесвате.
 
Отговори:
 
1-D, 2-F, 3-A, 4-E, 5-B, 6-C, 7-J, 8-G, 9-I, 10-H Как се справихте?  
diy wall decor san giorgio suites famoso 012 1578599787
Статия: IXDesign

Последни публикации:


Този сайт използва "бисквитки" за по-добра функционалност. Ако желаете, можете да се откажете.