fbpx

Дизайн на апартамент – какви интериорни правила трябва да следваме според размера на апартамента?

Дизайн на апартамент - какви интериорни правила трябва да следваме според размера на апартамента?

Дизайн на апартамент – откъде да започнем?

Разбира се, всичко започва с идеята. Но в този случай, тъй като се изисква да се съобразят редица различни аспекти, не е достатъчно да имате само една обща представа. Необходима ви е много ясна концепция за дизайн на апартамента ви. И началото всъщност не е свързано само със самия апартамент, а с целия контекст – това е начинът, по който вашият имот се вписва в заобикалящата среда. Добрият идеен проект следва да се интегрира и да кореспондира с идентичността и характера на околното пространство.И това не важи само за сградите и екстериора като цяло, които следва да отговарят на заобикалящата среда. Този принцип е и сред основополагащите в професионалния вътрешен дизайн.

Вътрешен интериор и комфорт

Какъвто и план за вътрешен интериор да имате, удобството на обитателите на имота трябва да е на първо място в него. Защото смисълът на всяка промяна в средата, в която живеете, е преди всичко да се постигне по-добра среда и качество на живота. Естетиката е подчинена на функционалността, когато говорим за жилищен интериорен дизайн. Ето защо всеки такъв проект следва да се изработва и изпълнява в зависимост от конкретните обстоятелства и да отговаря на начина на живот на обитателите на имота..

Eстетика в интериорните решения

Със сигурност всеки има своите виждания за красота. Последната пък се отразява различно в зависимост от очите, които я гледат. Но по отношение на концепциите за вътрешен дизайн има общи принципи, спазването на които е важно. 

На първо място добре планираният интериорен дизайн на апартамент има обединяваща и завършена концепция, с баланс на елементите и пропорциите. Използват се различни материали, текстури и цветове, но винаги има хармоничен център, който ги събира в цялостно естетическо и функционално единство. И това е общовалидно, независимо дали става дума за интериорен дизайн на малък апартамент или за по-голям имот.

marble stone materials

Дизайн на апартамент според размера

Винаги се е смятало, че предизвикателството е много по-голямо при дизайн на малък апартамент. Но пък експертите в областта казват, че апартаментът никога не е твърде малък, ако имаш ясна концепция и добри познания за това, което искаш да постигнеш с пространството. 

Най-популярните идеи за дизайн на малък апартамент включват използване на светли цветове, огледала, оптимално организиране на вертикалното пространство. Също така можете да потърсите идеи за модерен интериор на по-малко жилищно пространство, като визуално се отдели пространството или едно помещение се “натовари” с повече функционалности. Отделянето на пространството може да се постигне чрез използването на подходяща етажерка например, която едновременно да служи по предназначение, но и да изпълнява ролята и на параван. Подходящото обзавеждане пък ще позволи една стая да се използва максимално, което е основополагащо, говорейки за интериорен дизайн на двустаен апартамент или друг маломерен апартамент.

Интериорен дизайн на кухня

Кухнята е едно от най-натоварените по презумпция помещения и по тази причина и дизайнът на кухнята изисква повече внимание и планиране на детайлите. Както и за останалите помещения, организирането на пространството е в зависимост от начина, по който ще се ползва и идеите за употребата му в бъдеще. Планирайки интериорния дизайн на кухнята, следва да се съобрази дали се очаква разрастване на фамилията, активно ли ще се ползва, отделно помещение ли ще е или ще е в общо пространство с друго и т.н. В зависимост от отговорите на тези въпроси, наличното пространство и предпочитанията на обитателите в интериорния проект могат да се предвидят опции за линейно,модулно, Г- или П-образно разположение на мебелите и уредите. 

Интериорен дизайн на хол

Холът е пространството, което обитаваме ежедневно със семейството или приятелите си. Когато се планира интериорния дизайн на хола, е важно да се предвидят всички функционалности, които търсят и очакват обитателите му. Например освен място за посрещане на гости и почивка с кафе или чай, холът може да бъде и работен кабинет, да включва трапезария и т.н. В този случай проектът за интериорен дизайн следва да включва всичко това и да се организира пространството, мебелите и декорацията. Също така в тази ситуация трябва да се помисли и как визуално да се отделят различните по функционалност пространства. Това на практика може да стане чрез различна подова настилка, цвят на стените или аксесоарите, използване на различни материали или мебели.

Интериорен дизайн на спалня

Какъвто и стил да сте избрали за вашата спалня, това пространство предполага минимализъм в обзавеждането, като основният център на помещението е самото легло. При изготвянето на проекта за дизайн на спалнята следва да се предвиди достъпност на леглото и от двете страни по дължина. Дори и да е много тясно пространството, спазването на това правило визуално ще даде представа за по-голямо помещение. 

dizain na spalnq

Интериор за коридор

Коридорът обикновено не е в челото на списъка на помещенията, когато се правят планове за вътрешен дизайн от обитателите на имота. Най-често усилията се насочват към всекидневната, банята, кухнята. Но коридорът, дори и когато е изключително миниатюрен, е всъщност помещението, което създава представата за останалата част от имота. Посетителите виждат първо или само него. Ето защо той е незаслужено пренебрегван. По отношение на дизайна на коридора често се допуска грешката да се претрупва с мебели, аксесоари, декорации и непотребни вещи. Всъщност с точните мебели, подходящото осветление, огледала и други визуални акценти може да се постигне едновременно функционалност и естетика. И не трябва да се забравя, че антрето е свързано визуално и тематично с дизайна на всички останали помещения в апартамента.

dizain na koridor

Дизайн на апартамент – цена?

Планирайки интериорния дизайн, цената му зависи от това какво искате да постигнете. Винаги е най-добре да се доверите на професионален интериорен дизайнер, защото той има познанията и може да планира всичко така, че да не възникнат непредвидени ситуации и проблеми. Най-често такива се случват при ремонтните дейности.

Ние ви предлагаме да се доверите на опита, квалификацията и отстъпките от подизпълнители, с които работи IX Design Studio. Така наистина ще постигнете търсените резултати с най-малки разходи на време и пари. Предлагаме ви различни финансови планове за дизайн на апартамент и потребителско финансиране, за да реализирате своите проекти по най-добрия начин. 

Можете да разгледате малка част от реализираните от нас проекти у нас и в чужбина, както за малко жилище, така и за по-просторни апартаменти.

Последни публикации:


Този сайт използва "бисквитки" за по-добра функционалност. Ако желаете, можете да се откажете.