fbpx

Какво е авторски надзор в интериорния дизайн и с какво ще ни помогне?

Какво е авторски надзор в интериорния дизайн и с какво ще ни помогне?

Роля на авторския надзор в управлението на строителни проекти

Авторският надзор е изключително важна част от реализирането и управлението на всеки строителен проект, макар че не специализираната публика може би не е запозната със спецификата му. В най-общ смисъл понятието означава осъществяване на контрол от автора на проекта (дизайнера) върху изпълнителите с оглед точно спазване на проекта. При възникнали в процеса на реализацията казуси упражняването на авторски надзор гарантира своевременното им решаване.

Професионалното реализиране на услугата осигурява своевременното изпълнение на проекта при одобрения бюджет и дейности.

Какво е авторски надзор в интериорния дизайн?

Авторът на проекта провежда периодичен контрол, така че проектът да се изпълни прецизно, съгласно предварителния дизайн. С оглед на факта, че авторът има цялостна визия той може най-добре да прецени последователността на проектните решения, а при възникнал проблем – да предложи и подходящи алтернативи. Авторският надзор осъществява координацията и връзката между различните подизпълнители и технически лица, както и изпълнението на договора за проектиране и строително-ремонтните дейности в рамките на договорените срокове и бюджет.

Авторски надзор в интериорния дизайн

Договор за проектиране и авторски надзор

Такава комплексна услуга, включваща едновременно проектиране и авторски надзор по време на изработката на проект, ви гарантира прецизно изпълнение на плановете и пести време и разходи. Ако се доверите на цялостна реализация от студио за интериорен дизайн, включващо пълния цикъл до ключ, вие ще получите и сериозни отстъпки от подизпълнители и доставчици на материали, с които работи студиото. Освен това времето за изпълнение на проекта се съкращава значително, тъй като цялата комуникация се осъществява с автора на проекта вместо с отделните технически лица, доставчици и други изпълнители.

Какво следва да включва договорът за авторски надзор?

Подобно на договора за проектиране и по отношение на изпълнението на авторския надзор документът следва да съдържа следното:

  • Описание на обекта, за който се сключва договорът;
  • Информация за какви части се отнася той;
  • Конкретните дейности, които ще се изпълняват;
  • Срок на действие на договора;
  • Права и задължения на страните, сключили договора за авторски надзор и цена.

Както и във всеки договор, и по отношение на договарянето за осъществяване на авторски надзор трябва да има клаузи, уреждащи механизма за приемане на изпълнението, разрешаване на възникнали спорове и др.

Авторски надзор в интериорния дизайн

Калкулиране на цена за авторски надзор

Договарянето на услугите за авторски надзор и цените им е в зависимост от сложността на конкретния проект. При ценообразуването има два подхода – да се осъществява на кв. м или да се изчисли в човекочасове. От съществено значение за цената е и отдалечеността на обекта, общата стойност на проекта и др. специфични фактори.

Обикновено авторският надзор не се включва в пакетите за проектиране и дизайн, които студиата за интериорен дизайн предлагат, а се договаря допълнително.

Авторски надзор при изпълнение на интериорен дизайн на апартамент

Авторският надзор би следвало да се упражнява при изпълнението на всеки договор за проектиране, независимо дали става дума за маломерен или по-голям апартамент. Само по този начин можете да сте сигурни в качеството на изпълнение, както и, че ще се реализира интериорният проект по начина, по който е планиран от авторите му.

В най-общ план пълният цикъл услуги за осъществяването на интериорния проект включва: изработване на идеен и технически проект; селектиране на материали; проектиране и избор на мебели; строително-ремонтни и довършителни работи; авторски надзор при изпълнението. Към тези услуги би могло да се добави и декориране при желание на възложителя.

Авторски надзор в интериорния дизайн

Авторски надзор при изпълнение на интериорен дизайн на къща

Осъществяването на периодичен контрол върху изпълнението на интериорен дизайн на къща от страна на автора на проекта ви осигурява редица предимства, които описахме по-горе. В допълнение към горепосоченото вие също ще знаете предварително приблизителния график за изпълнение на проекта, консултиране в целия процес на избор и доставки на материали и мебели и организацията на последните.

Упражняването на авторски надзор по същия начин пести време и излишни проблеми и разходи и при изпълнението на екстериорни проекти за двора и градината на вашата къща.

IXDesign Studio ви предлага цялостна реализация на интериорни и екстериорни проекти

Като студио за интериорен дизайн с дългогодишна практика в реализацията на интериорни и екстериорни проекти в страната и чужбина, ние ви предлагаме и услугата “цялостна реализация”.Тя включва процеса от създаване на идеен проект до почистването след строително-ремонтните работи (или до “пантофи”, както често се нарича в сектора финалният етап). Работим както в столицата, така и в страната и чужбина.

Ние ще организираме процеса по избор, покупка и доставка на материали и обзавеждане. Също така ще направим график за изпълнение на строително-монтажните работи и ще комуникиране с изпълнителите до завършване на обекта. Винаги ще сме насреща за разрешаването на казуси при ремонтните дейности, защото такива често се явяват, дори и при най-доброто планиране. Понякога също така се налагат промени или взимането на спешни решения. Опитният ни и квалифициран екип добре знае как бързо и гъвкаво да решава подобни казуси, така че крайният резултат да надминава очакванията ви. Упражняването на авторски надзор от екипа ни ще спести вашето време, възникването на допълнителни разходи и стрес. Не е за подценяване и фактът, че работейки с подизпълнители, които са наши партньори от дълги години, вие сте предпазени от некоректни фирми в бранша.

При желание от ваша страна можем да декорираме обекта и с подходящите аксесоари до най-малкия детайл.

Последни публикации:


Този сайт използва "бисквитки" за по-добра функционалност. Ако желаете, можете да се откажете.