fbpx

Принципи на интериорния дизайн

Принципи на интериорния дизайн
Независимо дали работите със съществуващи мебели и материали или „започвате от нулата“ с празна стая, винаги трябва да използвате елементите и принципите на дизайна като ръководство при избора на всичко. Елементите са Вашите инструменти или суровини, подобно на боите са основите на художника. Елементите на дизайна включват пространство, линия, форма, цвят и текстура. Принципите на проектиране се отнасят до начина, по който използвате тези елементи. Принципите на дизайна са баланс, акцент, ритъм, пропорция и мащаб и хармония и единство.
6e9e2cd7ce3b97f65fd92c8d75406fa1
1: Баланс
 
Визуалното равновесие в една стая се нарича баланс. Дава усещане за почивка и усещане за завършеност. Добре балансираната стая внимателно обмисля поставянето на обектите според тяхното визуално тегло. Елементите на линия, форма, цвят и текстура помагат да се определи визуалното тегло на обекта, което е количеството пространство, което изглежда заема. Балансът също се отнася до това как и къде поставяте елементите (линия, форма, цвят и текстура) в една стая. За да поддържате баланс, опитайте се да разпределите елементите в цялата стая.
 
– Официалният баланс, често наричан симетричен баланс, създава ефект на огледален образ.
– Неформалният баланс използва различни обекти с еднаква визуална тежест, за да създаде равновесие в една стая. Той е по – фин и спонтанен и дава по – топло, по – непринудено усещане.  
30 simple but beautiful bedroom interior design ideas part 1
2: Акцент
 
Акцентът е фокусната точка на стаята. Фокусната точка трябва да е очевидна, когато влизате в стаята; това е зоната, в която окото Ви е привлечено. Каквото и да е представено, като център на интерес – камина, произведения на изкуството или прозорец с красива гледка – трябва да бъде достатъчно подчертано, така че всичко останало да насочва погледа към посочената зона. Можете да добавите акцент към естествена фокусна точка или да я създадете в една стая чрез ефективно използване на линия, форма, цвят и текстура.  
home decor ideas sfshowcaselivingroom 03 1585257771
3: Ритъм
 
Ритъмът осигурява дисциплината, която контролира окото, както се движи из една стая. Ритъмът помага на окото да се движи лесно от един обект към друг и създава хармония, която казва на окото, че всичко в стаята принадлежи към единно цяло. Ритъмът се създава чрез повторение на линия, форма, цвят или текстура. Тя може да бъде създадена и чрез прогресия. Прогресивният ритъм е постепенно увеличаване или намаляване на размера, посоката или цвета.  
1 KIM Brickell SLS Luxe Bachelorette Pad DKOR Interiors 1 1
4: Пропорция и мащаб
 
Отношенията за размер в помещението се определят от пропорцията и мащаба. Пропорцията се отнася до това как елементите в обекта се отнасят към обекта като цяло. Мащабът се отнася до размера на обекта в сравнение с размера на пространството, в което се намира.  
Mel Yates Shalini Misra NW6 A 033 Re
5: Хармония и единство
 
Добре проектираната стая е единно цяло, което обхваща всички останали елементи и принципи на дизайна. Единството гарантира чувство за ред. Налице е последователност от размери и форми, хармония на цвят и модел. Крайната цел на декорирането е да се създаде стая с единство и хармония и чувство за ритъм. Повтарянето на елементите, балансирането им в цялата стая и след това добавяне на малко разнообразие, така че стаята да има свое собствено чувство за личност, постига това. Твърде многото единство може да бъде скучно; твърде голямото разнообразие може да предизвика неспокойно чувство. Жонглирането на елементите и принципите за получаване на правилния микс е ключ към добрия дизайн.  
Sleek Clean 4 Room Bukit Batok HDB Interior Design Renovation kitchen Living area scaled 1
Статия: IXDesign

Последни публикации:


Този сайт използва "бисквитки" за по-добра функционалност. Ако желаете, можете да се откажете.