fbpx

Търсите идеи за обзавеждане на хол?

Търсите идеи за обзавеждане на хол?

Холът във вашия дом е пространството, което обитавате най-много в ежедневието си. Той обединява редица функционалности, като: място, където работите; почивате; място, където посрещате близките си хора и т.н. Все повече хора избират интериор на хол с трапезария, така че в този случай това е пространството, в което и се храните. Важно е да намерите балансирано решение в идеите за хола, което да ви позволява да обедините всички изброени (и дори и повече) функционалности в едно общо и хармонично свързано цяло. И не трябва да се забравя и, че интериорът на хола не може да съществува сам за себе си, а следва да е свързан и с всичко останало във вашия дом.

Идеи за обзавеждане на хол

Идеите за обзавеждане на хол, които ще предложим тук, не би следвало да се прилагат автоматично, без да се вземат предвид индивидуалните нужди и изисквания на обитателите. Оформянето на вътрешен интериор е едновременно микс от архитектурни и дизайнерски знания, креативност, функционалност, естетика, хармония, мода и т.н. И, точно както избирате своите дрехи, интериорните решения се подчиняват на вашия размер, персоналност, идеи за настоящо и бъдещо използване на пространството, нужди, философия и възможност за изграждане на хармонично цяло в интериора на хола.

 

Идеи за хол

Всъщност винаги всичко започва от идеята. Но в случая тук се има предвид много повече от просто посочване на съвети за обзавеждане на хол. Преди всичко трябва да решите как ще ползвате вашия хол в настоящия момент и в бъдеще, ще включва ли той трапезария, кухня или някаква друга функционалност във вътрешния интериор. Това решение би трябвало да се вземе с оглед на визията ви как ще се използват ключовите пространства във вашия дом и свободното пространство в него. Най-често обаче пътят всъщност започва дори по-отдалече – от разбирането за цялостната архитектура и предназначение на сградата. Това е нивото на концептуалния дизайн, след който идва редът на концепциите за вътрешен интериор.

interior na hol

Интериорен дизайн на хол

Основният принцип, който да ви ръководи в оформянето на интериорен дизайн на хола ви, е за да максимализирате оптимално използваемото пространство. Това въобще не означава да натрупате възможно най-много мебели и вещи или декорация за хол, а тъкмо напротив. Намерете своя отговор на въпроси, като: какви активности ще извършвате в хола си, колко места са ви необходими не само за членовете на домакинството, но и за приятелите ви. И след това пристъпете към интериорен дизайн. В това отношение е най-добре да се доверите на професионалисти, защото те ще ви помогнат да планирате пространството по най-добрия за вас начин. Така няма да ви се налага да правите основни ремонти, ако семейството ви се увеличи в бъдеще. И, разбира се, няма да ви се налага да правите няколко пъти усилия за основно обзавеждане на хол и всекидневна.

Обзавеждане на хол

Безспорно центърът на всеки хол е диванът. Ето защо най-често се започва именно с покупката му при обзавеждане на хол. Важното тук е да прецените според пространството и функционалността му колко голям да бъде диванът. Също така трябва да съобразите каква да е материята и дамаската му, ако имате деца, домашни любимци и т.н. И трябва да знаете, че никак не е задължително да изберете ъглов диван, за да имате модерен хол. Имате опции да поставите малък или да комбинирате няколко дивана. Всичко зависи от вашата концепция, а не от идеите за хол, които сте видели някъде. След това изберете и подходящата за вашите нужди маса. Изборът на помощни масички в повечето случаи е добра идея. Те също привличат вниманието и оформят отделна зона. Големината и формата им едновременно контрастират с голямата маса, но и трябва да са в баланс, независимо дали търсите обзавеждане на хол с кухня или само на всекидневна. Не забравяйте, че те не са само с естетическа функция, а трябва и да са функционални. В комбинация с подходящата декорация за стена на хол и светлина може да промените изцяло помещението.

interioren dizajn na hol

Осветлението е основна част от интериора на хола

Осветлението не е натоварено само с очевидната си функция да осигурява светлина. То e важна част от интериора на хола. Чрез него могат да се акцентират различни кътове, детайли, зони и т.н. Но освен изкуственото осветление на първо място трябва да се даде приоритет на естествената светлина и разпределението и в помещенията. Планирайте обзавеждането за хол така, че да не пречите на естествената светлина да присъства във вашия хол. И след това помислете къде трябва да я подсилите или да декорирате с лампи. Съветите на нашите специалисти са да инвестирате в красиви и здрави лампи, които сами по себе си да са като произведения на изкуството и основна част от декорацията за хола.

Цветова палитра и различни текстури

Изборът на цветова гама е едно от основните решения в обзавеждането на хола. Игрите с цветовете и наслояването на различни текстури позволява лесно да променяте интериорния дизайн на хола, без да влагате много средства и усилия. Можете да включите различни материали за подови настилки, декорация за стена на хол, завеси, килими и други аксесоари. Основните правила тук са да се придържате към цветовата гама и да изберете подходящите материали и текстури, т.е., ако избирате килим или одеало например, те трябва да са меки и приятни на допир. И това са само малка част от идеите за обзавеждане на хол.

moderen dizain na hol

Модерен интериор – какво означава това?

Ако търсите някаква точна дефиниция за модерен хол, няма такава. Просто, защото модата е флуидна, променяща се непрекъснато и трудна за определяне. По отношение на интериора обаче можем да кажем, че винаги ще бъде актуална функционалността. Дали ще избелете класика, скандинавски стил или нещо ултра съвременно, не е най-важното. Основното е всеки ваш избор да бъде подчинен на общата ви визия за функционалност и естетика, а не на някаква чужда идея за модерен хол. Така парчетата стават част от цялото. Независимо дали става дума за идеи за малък хол с трапезария или за къща с няколко всекидневни.

Обзавеждане на хол с кухня

Когато планирате обзавеждане на хол с кухня, трябва едновременно да разграничите визуално двете пространства, но и да ги обедините в общ стил. Това можете да постигнете чрез цветове, материали, декорация за стена на хола и кухнята и др.

Екипът на IX Design Studio ви предлага дългогодишния си опит в изпълнението на интериорни и екстериорни проекти в страната и чужбина.

Последни публикации:


Този сайт използва "бисквитки" за по-добра функционалност. Ако желаете, можете да се откажете.