fbpx

Дизайн на кухня – кой интериорен стил кухня е подходящ за вас?

Дизайн на кухня - кой интериорен стил кухня е подходящ за вас?

Планиране на кухнята при дизайна на апартамент

Дизайнът на кухнята е подчинен на вашата концепция за начина, по който ще я използвате. По презумпция обаче това е едно от най-използваните помещения и е обитавано от всички членове на домакинството. Ето защо едно от основните правила е да осигурите свободното придвижване в нея и достатъчно място, за да достигнете до всяка зона. 

Другото важно правило е да планирате разположението на всичко в кухнята, така че да ви е максимално удобно и да не губите време. Например хладилникът и мивката следва да са в максимална близост до печката, така че всичко да ви е „под ръка”. 

Планирайки интериорния дизайн на кухнята, помислете за основни въпроси, като например дали ще има кухненски остров и къде ще го разположите, така че свободно да се отварят вратите на всички електроуреди във вашия дом. Има неписано правило в това отношение да има отстояние от поне 100 см от кухненския остров.

И не забравяйте, че трябва да организирате пространството във вашия дом, така че да е обединено от една обща концепция (това не се ограничава само до използваната цветова схема, подовите настилки и аксесоарите), а не всяко помещение да е „само за себе си”. Целта е всичко да изглежда като едно цяло и в хармония, каквото е всъщност и понятието за дома. Точно като членовете на едно семейство – всеки със своята си личност, но носещ характерното за фамилията.

Дизайн на малка кухня

Когато пространството, обособено за кухня, е малко, трябва да планирате още по-внимателно как максимално да го използвате. Освен използването на светли цветове, огледала и други похвати за визуално разширяване на пространството, планирайки дизайна на малка кухня, се препоръчва като оптимална L-образната форма или линейно разположение. Също така в тези случаи е подходящо зонирането, обединяване на кухнята с други помещения, като дневна, трапезария и т.н. 

Най-добри резултати се постигат, ако дизайнът на кухнята е планиран заедно с интериорния проект за целия дом, за да не се налагат сериозни строително-ремонтни дейности на по-късен етап.

kuhnq dizain

Кухня във винтидж стил

Този стил е особено популярен в последните няколко години. След ултрамодерните тенденции кухните в стил винтидж се наложиха като контрапункт и завръщане към миналото. Почеркът му може да се открие навсякъде – в архитектурния дизайн, модата и т.н. Но той далеч не е само въпрос на временна модна тенденция, а е част от една цялостна философия за начин на живот, по-близък до природата и корените. 

Кухните винтидж стил се разпознават лесно. Основните им „белези” са светлите цветове, близки до природните; използването на природни материали; флорални щампи и мотиви; много аксесоари, дантели и т.н. Някои казват, че това е стилът на носталгията по едни отминали времена, към които се стремим да се завърнем. 

В редица отношения кухнята в стил шаби шик е близка до винтидж концепцията и много хора смятат, че означават едно и също. Но всъщност това не е така. Основната разлика се състои във факта, че винтидж стилът се отнася към конкретна отминала епоха, която пресъздава в някаква степен. Често дори тя може да се датира. Шаби шик стилът се опира предимно на „състаряването” на нови мебели и вещи, така че да им се придаде носталгичен нюанс към миналото.  

Кухня в рустик стил

Рустик или рустикален стил като термин идва още от древния Рим. И донякъде е запазил и значението си – в използването на камъни в интериора и екстериора  (в древния Рим каменната облицовка от основните етажи се е означавала с това понятие). Този стил, също както и редица други, като кухня стил прованс, винтидж и т.н., акцентира на естествените материали и почти гениалната простота. Все пак трябва да знаете, че рустик стилът се препоръчва предимно за вили или конкретно за дизайн на кухня в специфичен италиански стил. Също така рустик визията е доста „сурова” и по тази причина не се среща толкова често в обитаваните всекидневно пространства.

rustic kuhnq

Кухни класически стил

Ако има нещо, което никога не излиза от мода в дизайна на апартамент, това е класическият стил. За да се постигне изящността на този стил, има няколко задължителни принципа: спазване на симетрия; следване на геометрична концепция; предпочитание към естествените материали и цветове в класическата кухня. Въпреки използването на някои декорации и техники за състаряване, няма как да сбъркате класическия дизайн с винтидж стила или някой друг.

contemporari kunhq

Кухня в скандинавски стил

Скандинавският стил в интериора и екстериора се наложи в последните години с интересното съчетание на изчистен дизайн с модерни и ярки акценти. Той е особено подходящ за по-малки пространства с простотата, чистите линии и максималната функционалност. Светли и неутрални цветове, много натурални цветове и подходяща комбинация от естествени материали с някой неочаквано подходящ и интересен цветен акцент характеризират накратко кухните в скандинавски стил.

Средиземноморски стил кухня

Ако обичате безкрайността на морския бряг, този стил е точно за вас. Както се сещате, той произхожда от Гърция, Испания и Италия, макар че има отличителни характеристики във всяка от тези страни. Много светлина, характерни цветове, пищна зеленина, специфична декорация са само част от характерните за средиземноморския стил черти.

Модерните стилове в дизайна на кухнята

Една от най-известните „рожби” на модерното време и технологичната революция е „кухнята в индустриален стил”. И въпреки че няма точна рецепта за постигането и, тя е наистина разпознаваема. Може би три са нейните основни характеристики: големи отворени пространства; неочаквани комбинации от материали и почти сурова простота.

 

Изберете точния интериорен дизайн и цена

Екипът на IX Design Studio може да ви помогне да изберете най-подходящия дизайн на кухня, за да усвоите ефективно пространството и да се чувствате наистина в „свои води” във вашата кухня. 

Последни публикации:


Този сайт използва "бисквитки" за по-добра функционалност. Ако желаете, можете да се откажете.