fbpx

Модерни идеи за дизайн на бани през 2022

Модерни идеи за дизайн на бани през 2022

Има ли основни правила в дизайна на бани?

Дизайнът на интериора и екстериора позволява наистина огромен полет на въображението, разбира се, навигиран от сериозни познания и опит в областта. И все пак има някои основни принципи, които би било добре да се следват при дизайн на бани.

На първо място не трябва да се забравя основното предназначение на банята – тя би следвало да е място на спокойствие, почивка и релакс. Ето защо е необходимо да се съобрази и цялостната концепция и обзавеждане, така че да се осигури максимално удобство. Представяйки си бани и дизайнът им, със сигурност комфортът предполага достатъчно място. За това обаче не е задължително помещението да е голямо само по себе си, а да не се натрупват излишни мебели и аксесоари. Освен това, ако се съобрази правилно цветовата схема и с помощта и на комбинирането на различни похвати могат да се постигнат модерни бани, които да отговарят на най-високите критерии за функционалност и естетика, независимо от размера им.

Другият основен принцип, както можете да се убедите от проектите за баня и снимките им в галерията на IXDesign Studio 2022, е наличието на достатъчно естествена светлина в помещението. Това е еднакво валидно както за по-малка, така и за голяма баня.

Красивите бани – пресечна точка на естетика и функционалност

И друг път сме имали повод да споменем, че естетиката в интериорния дизайн на бани и на всяко друго помещение е наистина важна, но водеща е функционалността.

В едни особено натоварени с редица функции помещения, като баните при дизайна им, е от изключително значение да се предвиди достатъчно място за съхранение на всички онези тоалетни принадлежности и аксесоари, които ползваме почти всекидневно. Функционално обзаведените бани не предполагат обаче твърде много мебели, а ясна предварителна концепция кое къде може да се съхранява, така че да няма хаос от разпилени навсякъде помощни средства за красотата и здравето ни.

Дизайн на бани от IX Design Studio

Разковничето на красивите бани е в детайлите

Детайлите винаги са много важни. В дизайна са от решаващо значение. Дори и най-красивите бани с луксозно изпълнение могат да изглеждат незавършени или дори хаотично, ако липсва единна концепция за свързващите детайли. Това, което ги обединява, може да са цветовете, материалите, осветлението, различни декоративни елементи и др.

За вдъхновение можете да разгледате интересни идеи за баня, като ги пречупите през собствения си светоглед и виждания за използване на помещението.

Цветовете в дизайна на модерните бани

Може би сте чували твърдението, че белият цвят никога няма да излезе от мода и от употреба при баните и техния интериорен дизайн. Този цвят подсилва ефекта на естествената светлина, придавайки усещане за чистота, свежест и лекота. Това не означава, че не може да се изберат и допълнителни акценти в тъмни цветове, но основният ви избор би следвало да са светлите цветове. По този начин се подсилва ефектът и може да се опитате да “играете” с цветовете, като се фокусирате върху различни стенни плочки и аксесоари за баня например.

Дизайн на бани от IX Design Studio

Обзавеждането при дизайн на баните

В банята би следвало да има мивка и подходящ шкаф към нея. Отделно или заедно да бъдат двете е въпрос на гледна точка, но при модерните бани тенденцията е да не са вградени при наличие на достатъчно място. От гледна точка на удобството на ползвателите ще е необходима закачалка за дрехи и хавлии. И, разбира се, подходящо осветление. В този смисъл при баните дизайнерите следват минималистична концепция, защото това помещение, дори и да е с големи размери, не предполага кой знае колко мебели. Освен това струпването на повече такива не само ще стесни пространството, но и може да ограничи достъпа на естествена или изкуствена светлина вътре.

Както се вижда от реализираните от IXDesign Studio 2022 проекти за бани и снимките им, най-често се избира сет от мебели за баня, включващ комплект долен и горен шкаф. В това отношение идеите за баня наистина са много, защото комплектът може да включва огледало, различни отделения за тоалетни принадлежности и други аксесоари за баня.

Разбира се, в банята е задължително да има и душ. В зависимост от предпочитанията той може да е съвсем обикновен, душ кабина или при наличие на място – душ с вана.

Дизайн на малки бани

Малкото пространство на банята никак не означава, че трябва да се лишите от част от комфорта и функционалността на това помещение. И през настоящата 2022 г. IXDesign Studio има успешно реализирани проекти за модерни малки бани, които с удоволствие споделяме, за да се убедите, че може да се намери подходящо решение и за най-малкото помещение.

Някои от основните принципи при малките бани и дизайна им са: да се използват изключително светли цветове, максимално акцентиране върху естествената светлина или добавяне на допълнителни осветителни тела вътре, добра концепция за усвояване на вертикалното пространство. Всяка ниша може да се превърне в допълнителна функционалност и да се разположат рафтове за съхранение на принадлежности например. За да постигнете малка баня в модерен стил, можете да се доверите и на някои малки визуални ефекти, като например огледала на подходящи места, заоблени краища на мебелите, разполагане на закачалки в ъгли, на долната страна на шкаф и т.н.

Дизайн на малки бани от IX Design Studio

Дизайн на бани от IXDesign Studio

И през 2022 г. IXDesign Studio изпълни успешно редица проекти за дизайн на бани в страната и чужбина. Нашите клиенти са на няколко континента, много от които избират нашите услуги винаги, когато планират промяна в интериора или екстериора на дома, офиса или търговския си обект.

Имаме дългогодишен и сериозен опит както в създаването на проекти за баня (вижте снимки), така и в цялостната им реализация – до почистването след завършване на строително-ремонтните дейности. Висококачествено 3D проектиране ви дава възможност да получите визуална и пространствена представа за крайния резултат.

Последни публикации:


Този сайт използва "бисквитки" за по-добра функционалност. Ако желаете, можете да се откажете.