fbpx

ТВ стената в дневната ще промени изцяло визията ѝ

ТВ стената в дневната ще промени изцяло визията ѝ

В текста тук ще представим няколко идеи за дизайн на ТВ стена, която по презумпция е подходяща за дневната. Ще добавим и някои идеи за цялостното оформление на пространството около телевизора.

Да започнем оттам, че именно това пространство е сред ключовите в интериора, защото буквално всички очи са вперени там. Въпреки това, ако то не кореспондира хармонично с останалата част от интериора, ще изглежда изолирано и чуждо.

Независимо дали дневната е с функционалност само на дневна или включва трапезария и/или кухня, всеки кът следва да хармонира с останалите чрез свързващи елементи. Последните могат да са освен цветове и материи, също така форми, линии, материали, аксесоари и др.

Как да изберем къде да обособим нашия ТВ кът в дневната?

Отговорът очевидно зависи преди всичко от мястото, с което разполагате. Ако дневната ви включва също така трапезария и/ или кухня, тогава трябва да съобразите повече неща, така че всеки кът да е с оптимално място и да ви осигурява удобство. В същото време много хора обичат да държат телевизора под око, докато се хранят. Разбира се, това не е никак здравословно и препоръчително според експертите, но пък е любим навик и на малки, и на по-големи. В този случай, за да не бъде телевизорът буквално в къта на трапезарията, можете да изберете стойка за монтиране на устройството на стената по такъв начин, че да може да се завърта до определен ъгъл. Би могло при по-малко място да се монтира телевизорът и в ъгъла, в мебел, в преградна стена или в ниша.

Ако мястото не е проблем, то не бива да забравяте, че телевизионният кът не би следвало да заема голямото пространство и да се превръща в основен акцент в интериорния дизайн. Особено, когато става дума за семеен дом, обитаван от повече от един член на домакинството, най-важните пространства са онези, които събират членовете на семейството, като например трапезарията, спалнята, цялата дневна и др.

tv stena 2  

Няколко идеи за обособяването на телевизионния кът

Няма универсална рецепта точно къде да бъде телевизионният кът, но това, което е очевидно, е, че телевизорът следва да се вижда добре от зоната с меката мебел. Това е мястото за почивка, което може да се състои от един или повече дивани, кресла, табуретки и т.н.

Самото пространство около телевизора можете да използвате едновременно функционално и естетически. Във функционален план могат да се планират различни шкафове, чекмеджета и етажерки на няколко нива, така че да съхранявате вещи. Естетическата страна е свързана с възможността да използвате подходяща декорация и аксесоари, за да изглежда завършено това пространство и едновременно да се свърже и с останалата част от дома.

Не само като част от естетическото оформление, но и във функционален аспект, е използването на подходящо осветление. То може да акцентира допълнително на този кът във вашата дневна, но също така да създаде дискретна и приятна за очите осветеност, така че да не се напрягате, когато гледате телевизия. Защото винаги водещият принцип би следвало да е удобството.

Оформяне на ТВ къта с модулни конфигурации

Тази опция вероятно е най-лесна, защото можете да изберете готови елементи, които да подредите по ваш вкус. Разнообразието от цветове и материали е достатъчно голямо, така че да намерите нещо, което да се впише в цялостния дизайн на вашето жилище. Модулите могат да бъдат в различни комбинации и големина.

За да се постигне още по-добър ефект, бихте могли да използвате и различни цветове за стените, тапети, мазилки, тухли, декоративен камък и т.н. Ако изберете съчетаването на актуалните на този етап контрастни цветове, трябва да внимавате те да бъдат в хармония и с останалите цветове във вашето жилище.

Изборът на подходящите мебели ще ви даде възможност и да скриете кабелите зад тях, така че да изглежда естетично целият кът.

tv stena 3

Още някои важни съображения за вашата ТВ стена

Освен от пространството, с което разполагате, изборът на големина на телевизора и разполагането му следва да се съобрази с препоръките за здравословна дистанция за гледане. В това отношение има различни стандарти, но разстоянието не следва да е по-малко от 2 м от телевизора. Това зависи и от големината на самия екран. Други експерти съветват да се умножи със 7 височината на екрана, за да получите правилната дистанция, от която да гледате.

Също така телевизорът не трябва да се монтира на стена с прозорец или срещу прозорец. През деня светлината ще заслепява зрителя или ще се отразява в екрана, което ще пречи на гледането. При по-силна светлина в помещението е възможно и светнатите лампи да пречат на добрата видимост на телевизора.

В зависимост от вашите предпочитания можете да добавите освен телевизора и други технологични опции, така че да оформите цяла система за домашно кино.

В заключение

ТВ кътът може да е по-голям и добре акцентиран или пък по-малък, в зависимост от наличното пространство, предпочитания и желания. Каквато и опция да изберете,този кът трябва едновременно да е свързан функционално и естетически и с останалата част от интериора, като придобие и собствена визия и акцент.

Това пространство е обвързано с идеята за почивка, забавление и релакс. Ето защо при проектирането му би следвало да заложите точно на вашата идея за освобождаване от стреса и бързината на ежедневието.

Ако имате нужда от консултация и идеи за максимално усвояване на пространството и оформянето на подходящ ТВ кът, IXDesign Studio ви предлага дългогодишния си опит и експерти, които да ви помогнат да направите най-подходящия избор. По този начин задълго ще можете да се радвате на забавни и приятни моменти у дома. Най-важното е, че ще се чувствате напълно комфортно и ще имате едно лично или споделено пространство, в което да се отпуснете напълно.

Последни публикации:


Този сайт използва "бисквитки" за по-добра функционалност. Ако желаете, можете да се откажете.